Υπηρεσίες αποκατάστασης σπιτιού – Διαφορετικοί τύποι, υπηρεσίες και προφυλάξεις

Η αποκατάσταση μπορεί να οριστεί σύμφωνα με το Webster’s New Collegiate Dictionary (1975) ως μια διαδικασία που είναι «επιστροφή σε μια προηγούμενη θέση ή κατάσταση». Η αποκατάσταση είναι μια ανάγκη για τους λάτρεις των αντίκες, όταν πρόκειται για τη διατήρηση του όμορφου πλαισίου, της ιστορικής σημασίας και της αισθητικής. Ωστόσο, μερικές φορές είναι απλώς μια αναπόφευκτη διαδικασία λόγω φυσικών καταστροφών ή άλλων ζημιών. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κάποιες συναισθηματικές ή παραδοσιακές αναμνήσεις που πρέπει να φροντίσετε. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον  ανακαινιση σπιτιου λόγο πίσω από την αποκατάσταση, είναι πάντα το ύψιστο μέλημα τόσο του αναστηλωτή όσο και του πελάτη να επιστρέψουν στο αρχικό σχήμα και σχεδιασμό του σπιτιού.

Τύποι υπηρεσιών αποκατάστασης:

Μπορούν να αναφερθούν τρεις κύριοι τύποι ζημιών που επηρεάζουν τα σπίτια, για τους οποίους απαιτούνται υπηρεσίες αποκατάστασης σπιτιού:

Υπηρεσίες αποκατάστασης ζημιών από νερό
Οι ζημιές από το νερό μπορεί να κυμαίνονται από φυσική καταστροφή έως απλές βλάβες στα οικιακά περιεχόμενα, όπως πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις, υπερχείλιση τουαλέτας, διαρροές υδραυλικών εγκαταστάσεων, διαρροή πλυντηρίου πιάτων κ.λπ. Όποιος και αν είναι ο λόγος, προκαλεί μεγάλη ζημιά στα σπίτια και συχνά ακολουθείται από μούχλα.

Υπηρεσίες αποκατάστασης ζημιών από πυρκαγιά και καπνό
Ζημιές από πυρκαγιά μπορεί να προκληθούν από ισχυρούς κεραυνούς έως απλή φωτιά κεριών, ακόμη και από το κάπνισμα. Περιλαμβάνει επίσης ελαττωματικά καλώδια ή ηλεκτρικό εξοπλισμό, φυσικά αέρια και πυροτεχνήματα. Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή ζημιών, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί τόσο εύκολα και συχνά καταστρέφοντας ακόμη και μια ολόκληρη πόλη.

Υπηρεσίες αποκατάστασης ζημιών μούχλας
Λόγω του κακού αερισμού, η υψηλή υγρασία και το σκοτάδι αρχίζουν να αναπτύσσονται μούχλα στα σπίτια. Οι μούχλες είναι επίσης παρενέργειες των ζημιών από το νερό. Και μερικές φορές εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό επειδή δεν το παίρνουμε στα σοβαρά στο αρχικό στάδιο.

Βήματα στις υπηρεσίες αποκατάστασης:

Όποιο και αν είναι το είδος της ζημιάς, στην αρχή η ομάδα αποκατάστασης θα παρακολουθήσει τον χώρο ενδελεχώς και μετά την ανάλυση θα κάνει ένα σχέδιο εκτέλεσης. Στη συνέχεια θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ανάλογα με το είδος της ζημιάς. Γενικά, τα βήματα περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ζημιάς, την αποστράγγιση του υπερβολικού νερού (αν υπάρχει), την εξάτμιση του περιεχομένου, τη βοήθεια των μελών της οικογένειας στην απολύμανση, την επεξεργασία οσμών, τον καθαρισμό των υπολειμμάτων και, τέλος, την απολύμανση των πάντων.

Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται:

Τόσο ένα τεράστιο ποσό δαπανών όσο και προσπάθειας μπορούν να εξοικονομηθούν, εάν μπορούν να τηρηθούν αρκετές προφυλάξεις. Η χρήση αδιάβροχων υλικών για τα οικιακά περιεχόμενα και η αύξηση του επιπέδου των ηλεκτρικών συστημάτων μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή ζημιά από το νερό. Θα πρέπει να αποφεύγεται ο λανθασμένος καθαρισμός και η χρήση ελαττωματικών ηλεκτρικών συσκευών. Συναγερμοί καπνού και πόρτες εξόδου πυρκαγιάς πρέπει να σχεδιάζονται για κάθε σπίτι. Η χρήση οργανικών υλικών και ο έλεγχος της υγρασίας στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας.

Κίνδυνοι υγείας:

Υπάρχουν πιθανότητες να μολυνθείτε σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις βλάβες, ειδικά από μούχλα. Μπορεί να είναι αλλεργικές αντιδράσεις, μυκητιάσεις, προβλήματα άσθματος και επίσης φλεγμονώδεις λοιμώξεις. Επομένως, τα καλούπια πρέπει να προσέχονται στα αρχικά στάδια.