Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;

Το παιδί σας τραυλίζει ή προφέρει λάθος λέξεις; Αν και στην αρχή είναι χαριτωμένα, τα προβλήματα ανάπτυξης του λόγου είναι αρκετά για να προβληματίσουν πολλούς γονείς. Φυσικά, όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση προκειμένου να έχουν επιτυχία στον κόσμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι επαγγελματίες παθολογίας ομιλίας θα σας πουν ότι ορισμένες λανθασμένες προφορές ή προβλήματα ομιλίας είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνές μέχρι την ηλικία των έξι ή επτά ετών, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν ένα παιδί χρειάζεται πραγματικά θεραπεία ή εάν τα πρότυπα ομιλίας του θα αναπτυχθούν κανονικά με αρκετό χρόνο .

Αν και κανένας γονέας δεν θέλει το παιδί του να είναι πίσω από τους συνομηλίκους του όσον αφορά την απόδοση, το να γνωρίζει λίγα πράγματα για τα τυπικά μοτίβα ανάπτυξης της ομιλίας πιθανότατα θα βοηθήσει να μετριαστούν οι ανησυχίες πολλών γονέων. Ακολουθεί ένας περιεκτικός οδηγός για την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά που ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με το εάν το παιδί σας χρειάζεται πρόσθετες εξετάσεις για να συστήσει λογοθεραπεία.

Πριν από 1 Έτος

Ενώ συνήθως χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για ένα παιδί να αρχίσει να σχηματίζει λέξεις, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί φυσικά τη φωνή του για μουσικοκινητικη περιστερι να εξερευνήσει και να συσχετιστεί με το περιβάλλον του. Όλοι έχουμε ακούσει τα μωρά να γκρινιάζουν και να φλυαρούν, και παρόλο που μπορεί να το έχετε ήδη πει μέχρι να μιλήσουν μωρά, είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους. Γύρω στους εννέα μήνες περίπου, τα μωρά αρχίζουν να συνδυάζουν αυτούς τους φαινομενικά ανόμοιους ήχους για να μιμηθούν τη γλώσσα που άκουσαν να χρησιμοποιούν οι γονείς τους. Μπορεί ακόμη και να ενσωματώνουν πολλούς τόνους για να πουν λέξεις όπως μαμά, μπαμπάς ή μπισκότο.

12-18 μηνών

Γύρω σε αυτήν την ηλικία, η ομιλία των παιδιών θα πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται ώστε να ενσωματώνει ένα ευρύτερο φάσμα ήχων (ή γραμμάτων, αν θέλετε, όπως π, β, μ, δ και ν). Οι μιμήσεις των γονέων και των μελών της οικογένειάς τους θα γίνουν επίσης πιο προχωρημένες, αν και μπορεί να είναι μόνο μηνύματα μιας ή δύο λέξεων. Συνήθως αυτές οι λέξεις θα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ουσιαστικά, όπως “μπάλα” ή “παιχνίδι”. Τα παιδιά μπορεί επίσης να αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια ότι ακούν και κατανοούν απλές οδηγίες.

18-24 μηνών

Σε ενάμιση χρόνο, τα νήπια έχουν λεξιλόγιο περίπου είκοσι λέξεων, το οποίο θα αυξηθεί σε πενήντα ή περισσότερες μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να συνθέτουν πολύ απλές προτάσεις, όπως «αγελάδα λέει μουγκ». Συνήθως θα αρχίσουν επίσης να αναγνωρίζουν κοινά αντικείμενα είτε φυσικά είτε σε φωτογραφίες και μπορούν να ακούσουν και να ακολουθήσουν οδηγίες έως και δύο βημάτων.

Πριν από δύο χρόνια, μπορεί να υποψιάζεστε ότι χρειάζεται λογοθεραπεία εάν το παιδί σας δεν κάνει χειρονομίες, προτιμά τις χειρονομίες από τη φωνή ή έχει πρόβλημα να μιμηθεί τους ήχους που βγάζουν τα μέλη της οικογένειας.

2-3 Χρόνια

Μετά το τέλος των δύο ετών, οι γονείς συνήθως αναφέρουν τεράστια κέρδη στην ομιλία των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένου ενός λεξιλογίου που αφομοιώνεται γρήγορα και της χρήσης ρουτίνας προτάσεων τριών λέξεων ή περισσότερων. Σε τρία χρόνια, τα παιδιά μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να κατανοούν πλήρως περίπλοκες οδηγίες, όπως «βάλε το κάτω από το κρεβάτι σου». Θα αρχίσουν επίσης να χρησιμοποιούν περιγραφικές λέξεις όπως μεγάλο, μικρό και τα βασικά χρώματα.

Σε αυτό το στάδιο ο παιδίατρός σας μπορεί να συστήσει έλεγχο εάν η ομιλία του παιδιού σας είναι απλώς μιμήσεις και δεν παράγονται αυθόρμητα ήχους και λέξεις, επαναλαμβάνουν τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά ή είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοηθεί σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται υπηρεσίες λογοπαθολογίας, θα πρέπει πρώτα να προγραμματίσετε μια επίσκεψη με τον κανονικό παιδίατρο του παιδιού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας είναι ή όχι σε καλό δρόμο σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας του και μπορούν να συστήσουν προηγμένες εξετάσεις ή θεραπεία.